OOGHEELKUNDIGE FOTOGRAFIE NEDERLAND

  • Home
  • Publicaties
  • Sponsors
  • Partners
  • ICOP
  • Privacy
  • Home
  • Publicaties
  • Sponsors
  • Partners
  • ICOP
  • Privacy

BESTUUR


In 1997 nam Gerard de Graaf het initiatief voor een borrel voor oogheelkundig fotografen, waar al spoedig de collega's Katinka Emmanouilidis en Frank Smolders bij betrokken raakten, later aangevuld met Wil Barkmeijer en Patricia van Hilten. Uit deze informele borrelclub is de OFN gegroeid en het bestuur uit ontstaan.
E-mail sturen

Gerard de Graaf

Picture

Voorzitter

Gerard de Graaf heeft als technische en industriële fotografie bij verschillende werkgevers gewerkt en toen werden de eerste schreden op het gebied van fundusfotografie opgezet op de afdeling Oogheelkunde in het Medisch Spectrum Twente in Enschede.

Vanaf 1992 was ik werkzaam op de afdeling Oogheelkunde in het UMC Utrecht als fotograaf, sinds 2008 als senior fotograaf in Het Oogziekenhuis Rotterdam. Overdracht van kennis vind ik erg leuk, vanaf 1994 ben ik (met een korte onderbreking) docent fotografie aan de TOA-opleiding in Utrecht.

Verschillende keren heb ik als vrijwilliger in het buitenland gewerkt om daar fotografen en oogartsen/internisten fundusfotografie en fluorescentie-angiografie bij te brengen, onder andere in Harare (Zimbabwe) in 1997, in Baranowitschi (Wit Rusland) in 2005 en in Tbilisi (Georgië) in 2008 en 2009.

In 1997 nam ik het initiatief voor een borrel voor oogheelkundig fotografen. Uit deze informele borrelclub is de OFN gegroeid.

HANNEKE KLINGENBERG

Picture

SECRETARIS

 Ik ben Hanneke: TOA, cataract-assistente, oogfotograaf, moeder van twee kinderen, partner van mijn geliefde en semi-mantelzorger van mijn ouders.
Ik ben gestart met werken in 2003 als Optometrist in opleiding voor Stichting Oogheelkunde Rijswijk, locatie Warmond. Eens in de week ging ik met mijn oogarts  foto’s maken om te kijken of we PDT laser konden gaan uitvoeren. We deden alleen FAG van de macula. Echt leren fotograferen was er dus niet bij.
Sinds februari 2008 werk ik als TOA voor Ziekenhuis Rijnstate. Destijds hadden we een fotograaf uit Rotterdam die eens per week kwam en samen met de oogartsen een programma draaide. Ik mocht af en toe meekijken en foto’s maken. Maar echt een idee van wat ik moest doen had ik nog niet.
De OFN organiseerde in 2011 een workshop Fundus- en FAG-fotografie. Twee van mijn collega’s en ik hebben met nog twee anderen de cursus gevolgd. Dat was naast zeer leerzaam ook erg gezellig. Sindsdien ben ik bij elk symposium van de OFN aanwezig geweest en heb de gezelligheid elke keer mogen ervaren. Blijkbaar heb ik af en toe zinnige dingen gezegd, waardoor het bestuur me heeft gevraagd toe te treden tot het bestuur.
Sinds kort mag ik mezelf tweede secretaris van de vereniging noemen.
Ik heb er zin in om te helpen bij het organiseren van de verschillende programma’s.
 
Graag tot ziens bij onze bijeenkomsten,
 
Hanneke Klingenberg-Hoogstede

WIL BARKMEIJER

Picture

SECRETARIS / PENNINGMEESTER

Wil Barkmeijer was tot 1-4-2017  als audiovisueel technicus en oogheelkundige en medische fotograaf verbonden aan de Alrijne Zorggroep. Hij deed een algemene fotografieopleiding en begon zijn carrière met trouwreportages en reclame. Dat hield hij al gauw voor gezien toen zijn oog viel op een vacature voor leerling oogheelkundig fotograaf. Wil trad in 1971 in dienst van Het Oogziekenhuis in Rotterdam. Zijn werkzaamheden bestonden aanvankelijk uit het ontwikkelen en afdrukken, diagnostiek en oogheelkundige zaken leerde hij in de praktijk van fotograaf Albert aan de Kerk. In 1974 trad hij in dienst van het toenmalige St. Elisabeth Ziekenhuis in Leiderdorp waar hij de huidige afdeling vorm gaf.  Per 16 april 2017 is Wil met pensioen gegaan maar hij blijft binnen OFN actief als secretaris en penningmeester. Tevens is Wil actief in het opleiden van oogheelkundig fotografen en valt hij nog regelmatig in als oogheelkundig fotograaf in o.a. Het Oogziekenhuis in Rotterdam en het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp  
​

Jeroen grimbergen

Picture

bestuurslid / Webmaster

Jeroen Grimbergen,
Opgeleid aan de School voor Fotografie in Den Haag heb ik aanvankelijk als medisch fotograaf gewerkt.

Na de overgang van analoog- naar digitale fotografie werd de vraag naar medische fotografie snel minder, met als uitzondering de oogheelkunde, de “kers op de taart” wat de medische fotografie betreft.
Na een aanvullende opleiding tot Technisch Oogheelkundig Assistent, werk ik sinds een jaar of vijfentwintig in het st Antonius Ziekenhuis als oogheelkundig “allrounder”.

​Als oogheelkundig fotograaf heb je door alle nieuwe technieken vaak ook een belangrijke taak op ICT-gebied; zo ben ik functioneel applicatiebeheerder van alle systemen die bij beeldvorming horen. Ook heb ik twee jaar deel uitgemaakt van het project voor de implementatie van een nieuw epd (Epic). Een prachtige ervaring, maar na dat project keerde ik graag terug naar mijn team en de patiënten op de polikliniek. Er is toch niets mooier dan optimale kwaliteit beeldvorming te leveren en zo bij te dragen aan goede patiëntenzorg. 

PATRICIA VAN HILTEN

Afbeelding

BESTUURSLID

Niet of slecht kunnen zien óf horen wordt altijd gezien als een van de meest traumatische ervaringen voor de mens.  Als onderzoeker van de gevolgen van visuele beperkingen bij mensen met een verstandelijke handicap, psychiatrische problematiek en niet aangeboren hersenletsel weet ik dat als geen ander.  Concentreren op je mogelijkheden geeft je de beste uitgangspositie voor een nieuwe start. 
Na mijn opleidingen tot TOA en medisch oogheelkundig fotograaf in het UMC Utrecht, ben ik werkzaam geweest bij Bartimeus in Doorn / Zeist, in het Erasmus MC in Rotterdam en in Het Oogziekenhuis Rotterdam. Waar ik bij Bartimeus –- als TOA en oogmeetkundige –- visueel functie onderzoek verrichte bij mensen met een verstandelijke beperking, en bij neurologische- en psychiatrische patiënten. In het Erasmus MC én Het Oogziekenhuis Rotterdam was ik vervolgens werkzaam als TOA, researchmedewerker en oogheelkundig fotograaf. Daarnaast ben ik ook al meer dan 10 jaar als gastdocent en examinator verbonden aan de de Dutch HealthTec Academy in Utrecht, ter ondersteuning van de TOA-opleiding.

Sinds 8 jaar werk ik als zelfstandig interim manager, consultant en coach/trainer in de oogheelkunde en met een focus op oogheelkundige beeldvormende technieken.  Deze oogheelkundige beeldvormende technieken zijn namelijk niet meer weg te denken uit de oogheelkundige praktijk. In eerste instantie dachten we dat de nieuwe technieken de oude zouden vervangen, maar we komen er steeds meer achter dat we multi-modaal gaan werken. We gaan de verschillende oogheelkundige beeldvormende technieken naast elkaar gebruiken, als aanvulling op elkaar. Een interessant voorbeeld hiervan is de combinatie van Adaptive Optics met OCT, waardoor we vrijwel letterlijk een wereld aan nieuwe informatie tot ons krijgen.
Verder ben ik 7 jaar voorzitter geweest van de vereniging “Oogheelkundig Fotografen Nederland (OFN)”. Ook ben ik lid van de Engelse organisatie die zich bezig houdt met oogheelkundige beeldvormende technieken de “Ophthalmic Imaging Association (OIA)” en de Amerikaanse equivalent de “Opthalmic Photographers Society (OPS)”. Om mijn kennis ook buiten de OIA, OFN,OPS organisaties te verdiepen én te verbreden, bezoek ik regelmatig nationale en internationale congressen en heb vorig jaar een bezoek gebracht aan Moorfields Eye Hospital in Londen, UK en Harvard in Boston, USA.

De kennis en skills die ik heb opgedaan bij mijn oude werkgevers en klanten van de afgelopen jaren, wil ik graag inzetten binnen de oogheelkundige praktijk en de oogheelkundige beeldvormende technieken. Ik streef er naar om kennis te delen en over te dragen, om mogelijkheden te zien en innovatief bezig te zijn; om uiteindelijk samen de oogheelkunde en de oogheelkundige beeldvormende technieken in Nederland op een nog hoger plan te brengen en om samen te blijven vernieuwen.

​

FRANK SMOLDERS

Picture

bestuurslid

Frank Smolders ​In 1988 begon ik als medisch fotograaf bij het Diaconessenhuis in Leiden, na sinds 1980 als 'gewoon fotograaf' gewerkt te hebben. (Pers, studio en 'op locatie' fotografie) Mijn nieuwe rol als medisch fotograaf beviel mij, vooral met de gedachte dat je indirect van invloed kunt zijn op het vervolgproces van een ziektebeeld en genezing.
Nu werk ik sinds bijna 2 jaar als OHK fotografie coördinator voor de technisch oogheelkundige assistenten en oogheelkundig fotograaf in het Groningse Academisch Centrum, het UMCG.
Daarvoor werkte ik 17 jaar in het VU medisch centrum te Amsterdam en het Leidsch Universitair Medisch Centrum, het LUMC, beiden als oogheelkundig fotograaf.
Powered by Create your own unique website with customizable templates.